retroporslin eller modern bruksdesign?

 

 

 

 

 

Variationen i den svenska 50-,  60- och 70-talsdesignen är stor och passar många smaker. Vissa säger att detta är en av storhetstiderna när det gäller skandinavisk design, och onekligen är ju mycket av det som formgavs under denna period i ropet idag igen. Varför ska man då köpa gamla grejer och inte satsa på ny design? Ja, självklart är detta ett alternativ, och det finns en hel del ny spännande design, men varför känns föremålen inte riktigt lika levande som det äldre saker? Jo, idag massproduceras sådant som porslin i låglöneländer i Asien och Östeuropa, allt görs med maskiner och på något sätt känns det som om det personliga och nära försvunnit i takt med nedläggningen av den svenska produktionen.

Om man ska tänka lite vidare så är ju också återanvändning av något som ligger i tiden, istället för att köpa nytt och massproducerat kan du för en billig peng få något nästan unikt, ofta handgjort och med själ! Tänk hur bra detta är för miljön!

Om du vill veta lite mer om den tidens moderna design, modeller och dekorer, så kanske detta är rätt plats för dig att börja?

Här kan du läsa min blogg där jag försöker ge lite inspiration till användning av gammalt porslin! Skriv gärna en kommentar om du har lust!

Jag har använt mig mycket av böckerna "Gefleporslin - modeller och dekorer" samt den alldeles nya boken "Gefle Porslinsfabrik - Vardagsporslin med färgglädje och stil". Båda böckerna har sammanställningar av Gefles produktion av bruksporslin och konstgods som är mycket omfattande, vilket har varit helt ovärderligt i mitt samlande. Trots detta har jag kunnat konstatera (genom erfarenhet) att sammanställningarna inte är kompletta, jag har själv samlat på mig en hel del bruksporslin som inte finns dokumenterat i någon av dessa böcker. För att hjälpa andra ivriga samlare så har jag därför gjort en sammanställning av det jag menar saknas i den senaste boken. Den nya boken har ju ett uppdaterat register över modeller och dekorer jämfört med den gamla, men fortfarande saknas en del.

denna sida kan du hitta mina kompletteringar, dock utan de bilder från Internet som anges, detta av upphovsrättsliga skäl. Hittar du något som du anser vara fel får du gärna kontakta mig, det är meningen att sidan ska vara levande!
 

 

 

 

 

 

 

 

 


BYTES ELLER?

Skulle du vilja komplettera din egen samling av koppar? Nu har du chansen!

Om du kikar på denna sida, så kan du se vad jag har och kan tänka mig byta bort. Jag söker även aktivt efter kompletteringar till samlingen, det kan vara koppar, fat, assietter mm till de olika modellerna jag samlar på, men även annat, så hör av dig om du har något du kan tänka dig byta bort eller sälja!

SÄLJES OCH KÖPES

Om du vill se vad jag har till salu på Tradera kan du klicka på denna länk


Gefle-porslin


Gefle-koppar, modell AU ca 1950-1972


Gefle-koppar, modell E, ca 1957-1965


Gefle-koppar, modell EA, ca 1959-1972


Gefle, modell MA, 1956-1960-tal


Gefle, modell EB, 1960-tal


Gefle, modell AR, 1940-50-tal


Gefle/Upsala-Ekeby porslinsburkar, skålar och askar
 


Rörstrand och Gustavsberg


Rörstrandskoppar, modell VB, ca 1956-1960-tal


Rörstrandskoppar, modell DM, 1954-1960-tal


Rörstrandskoppar, modell RH, 1950-60-tal


Gustavsbergskoppar